back to top
Pondělí, 21 dubna, 2025
aktualne
HomeRady a NávodyO kávě: jak dosáhnout chuti jako z kavárny bez kávovaru?

O kávě: jak dosáhnout chuti jako z kavárny bez kávovaru?

Jestliže milujete kávu, nemusíte se spoléhat pouze na kávovar. Doma si můžete lahodný šálek kávy připravit i za pomoci jiných přístrojů. Na následujících řádcích vám tak prozradíme, jak si můžete připravit kávu bez kávovaru, aby chutnala jako z vaší oblíbené kavárny. Čtěte a pojďte se inspirovat společně s námi.

Jak si připravit lahodnou kávu pomocí french pressu?

Lahodnou kávu si můžete připravit také pomocí french pressu. Kávu nameleme nahrubo a nasypeme ji na dno french press konvičky. Zalejeme ji vroucí vodou a po chvíli stlačíme pomalu píst. Lógr zůstane na dně konvičky a vy si můžete vychutnat lahodný šálek kávy. Zajímavostí je i to, že můžete ve french pressu vyrobit i krémovou pěnu do kávy. Milovníci kávy ji často využívají k přípravě cappuccina.

Jak si přichystat kávu díky chemexu?

Další možnost, jak si připravit kvalitní kávu, nám nabízí aparát s názvem chemex. Jedná se o skvělý přístroj, který slouží na přípravu špičkové filtrované kávy. Má jednoduchý design a káva z něj chutná opravdu lahodně. Důležité je, abychom použili správně filtr. Díky tomu se zbavíme kávové sedliny a nápoj pak chutná opravdu božsky. Chemex je ve skutečnosti tzv. Erlenmeyerova nádoba, která má rozšířenou horní část. Děje se tak z toho důvodu, že se musí do této části vlézt i zmíněný filtr. Na první pohled připomíná chemex přesýpací hodiny. V nejužším místě, které je situováno uprostřed nádoby, se nachází dřevěný kruh. Ten je ke skleněné nádobě zafixovaný pomocí dřevěného nebo textilního pásku. Tento korzet je v chemexu vytvořený, aby vás při přípravě kávy nepálily prsty. Kávu do chemexu namelte nahrubo. Nasypte ji do něj a do středu sedliny pak udělejte prstem důlek. Předtím nezapomeňte propláchnout filtr vroucí vodou. Krouživým pomalým pohybem pak kávu zalévejte. Pak už nechte kávu bublat a prokapat. Postupně dolévejte zbytek horké vody. Pak už jen stačí sejmout z nádoby filtr a užít si vaši dokonale připravenou kávu.

Jak bude chutnat káva z aeropressu?

Káva chátná dobře i z aeropressu. Jedná se o jednoduchý nástroj na přípravu kávy. Většinou bývá vyrobený z polykarbonátu. Funguje na principu protlačování extrahované kávy přes papírový filtr. Ten musí být jemný. Příprava kávy z aeropressu je snadná a jednoduché je i jeho čištění. Hrubost mletí kávy záleží na vašich preferencích. Aeropress je skladný a dalo by se říci, že i nerozbitný. Dobře se s ním tedy také cestuje. Jedinou nevýhodou je to, že k přípravě v aeropressu potřebujete papírové filtry. Těch si tedy pro jistotu obstarejte do zásoby větší množství. Dále budete potřebovat kvalitně umletou čerstvou praženou kávu. Ideální teplota vody by se měla pohybovat v rozmezí 91–93°C. Pro přípravu kávy nejdříve propláchněte filtr. Dále ho vložte do spodní části aeropressu. Sítko zašroubujte bajonetovým závitem a aeropress položte filtrem na šálek kávy. Do válce nasypte kávu a zalejte ji horkou vodou. Pak už stačí jen kávu pečlivě promíchat, aby se dostala horká voda všude. Na tělo následně nasaďte gumový píst a stlačte jej. Káva se přefiltruje a váš nápoj z aeropressu je na světě.

RELATED ARTICLES
- Reklama -SEO článek

Nejnovější články