Čtvrtek, 1 prosince, 2022
aktualne
HomeZajímavostiJak si děláte svůj oblíbený čaj?

Jak si děláte svůj oblíbený čaj?

Chutný čaj neznamená jen zalít sáček vroucí vodou a nechat ho pár minut louhovat. Expert na přípravu čaje tvrdí, že většina z nás si celé roky připravuje čaj špatně!

Nemůžeme pochybovat o tom, že Angličané jsou v rámci Evropy největší profíci na přípravu chutných čajů. Kromě pravidelných snídaňových čajů, podávají čaj ještě alespoň jednou za den – odpoledne.

I u nás používáme čaj jako alternativu ke kávě krátce po probuzení, k snídani či svačiny na namáčení sušenek a jiného pečiva. Je součástí léčby akutních onemocnění, protože má řadu zdravotních výhod.

Ovšem podle druhu. V zimě nás zahřeje, při lyžování na svahu nebo bruslení oceníme čaj s kapkou rumu.

Vařící voda ničí výhody čaje, i jeho chuť
Není divu, že kolem čaje je soustředěno celé velké zemědělsko-průmyslové odvětví a docela pěkný byznys. Problémem, o němž mnozí ani netušíme je, že ho často neděláme správně.

Odborník totiž tvrdí, že použití čerstvé vroucí vody z konvice může náš čaj úplně zničit! Věděli jste, že ve skutečnosti je optimální teplota pro přípravu kvalitního šálku čaje voda s teplotou 80 stupňů Celsia ?!

Je čas popřít mýtus
Martin Isark – profesionální posuzovatel jídel a nápojů, novinář a autor tvrdí, že bychom měli být uspěchaní, pokud jde o zalévání horké vody na sáčky nebo listy čaje.

„Je čas popřít mýtus, že bychom na zalévání čaje měli používat vařící vodu,“ vyjádřil se pro deník Daily Mail a dále vysvětluje proč je to tak: „Příliš horká voda zabije požadované výhody čaje a zůstane vám pouze silná příchuť suchých, stahujících taninů . Převařování vody a příliš dlouhé louhování čaje dělají nápoj, který nechutná lépe než zelná voda. „

Převařování vody ztratilo smysl
Převařování vody na přípravu nápôojov bylo důležité tehdy, když se ve vodě nacházely různé škodlivé mikroorganismy, nebo v oblastech, kde není pitná voda. Dnes nám však z vodovodu teče bezpečná pitná voda, kterou není nutné převařovat.

Pokud nemáte konvici s nastavitelnou teplotou ohřevu vody, pomůže vám jednoduchá finta. Abyste ujistili, že svůj drahocenný čaj nepromění na zelnou vodu, přidejte do šálku před zalitím vrtící vodou trochu studené vody. Ideální poměr je přibližně 20 procent je studené vody a zbývajících 80 procent může mít teplotu varu.

Jak tedy připravit dokonalou šálek čaje?
Nejdříve do konvice nebo hrnku naberte čerstvou studenou pitnou vodu, ještě lépe filtrovanou. Filtrovaná voda totiž eliminuje všechny skryté potenciální škodliviny ve vodě z vodovodu – včetně vápníku a vodního kamene. Čaj s obsahem těchto látek je zakalený a nebude mít svou přirozenou příchuť.

Vodu v konvici nebo hrnci dejte ohřívat a přibližte k bodu varu, ale nikdy nevařte. Ideální teplota vody na zalévání čaje by měla být kolem 80 stupňů Celsia.

Čaj nechte 2-3 minuty louhovat. Buďte trpěliví a nespěchejte s tím. Nevymačkávejte sáčku, protože se uvolní třísloviny, které způsobí, že čaj bude hořký.

Pokud si chcete připravit typický anglický čaj, po vyjmutí sáčku přidejte mléko (případně cukr, pokud je to pro vás nezbytné). Přidání mléka později nebo dříve ovlivňuje finální chuť čaje i jeho kvalitu – samozřejmě k horšímu. Vyhýbejte se nízkotučného mléka, zvolte si polotučné nebo plnotučné.

Tak jak, dělali jste i vy chybu, která ničí mnoho dobrých vlastností čaje, i jeho samotnou chuť?

RELATED ARTICLES
- Reklama -SEO článek

Nejnovější články